Kunst

In de onderbouw krijgen de leerlingen die voor kunst gekozen hebben, zes uur les in kunstvakken van professionals met een achtergrond in de (beeldende) kunst. Docenten die uit hun praktijk weten wat er komt kijken bij het maken van iets uit niets. Het eerste jaar begint met oefenen van vaardigheden en technieken. In onze ateliers en studio’s leren de leerlingen onder meer digitaal ontwerpen, etsen, zagen, solderen, ruimtelijke kunstvormen, teken- en schildertechnieken.

Creatieve houding

Tegen het einde van het eerste leerjaar verschuift de aandacht van vaardigheden en technieken naar ideeontwikkeling. Eerstejaars krijgen nog een duidelijke opdracht van de docent, daarna worden de opdrachten langer en moeten zij zelf meer invullen. Ze leren zelfstandig besluiten te nemen en zichzelf vragen te stellen: waar begin ik en waar wil ik eindigen? Wat zijn mijn ideeën? Wat wil ik laten zien? Wanneer is mijn kunstwerk af? Dit zijn vragen die horen bij het kunstenaarschap en de creatieve houding die onze leerlingen in de loop van de opleiding ontwikkelen. In de bovenbouw doen zij dit binnen een van de disciplines tekenen, schilderen, ruimtelijk werk of digitale media.

Kunstvakken

Leerlingen binnen de richting kunst volgen les in de vakken:

• Design 2D en 3D,
  • Creative Design
  • GrafiMedia
  • Cultuurgeschiedenis
  • Filosofie.

"Op de basisschool hebben ze geleerd: netjes knippen en plakken, binnen de lijntjes kleuren, geen lijmresten op het papier. Ik ga ze uit de begrenzing van dat vel papier halen, laat ze met een vuist vol stiften tegelijk kleuren en blaadjes vol lijm smeren om wat moois te maken. Ik laat ze zien dat alles kan."

Hester Plomp
Docent kunst en creative science / business